THE JOHNNY AND DORSEY BURNETTE SONGBOOK

De in 1932 geboren Dorsey Burnette en zijn twee jaar jongere broer Johnny vormden in Memphis, Tennessee samen met hun vriend Paul Burlison in 1951 ‘The Rock And Roll Trio’, een Amerikaanse rockabillygroep. Voor ze met het maken van muziek begonnen waren de ‘Burnette’-broers actief als amateurboksers en ook Paul Burlison trok in die tijd regelmatig de bokshandschoenen aan. Maar het was toch hun gemeenschappelijke interesse in de muziek die het trio deed besluiten om daarin hun carrière te gaan ontwikkelen, aanvankelijk als vertolkers van country- en bluegrass-nummers.

Ze deden een auditie bij Sam Phillips, eigenaar van het ‘Sun Records’-platenlabel, maar ze werden door hem afgewezen omdat hun sound teveel leek op die van zijn poulain Elvis Presley. ‘Coral Records’ gaf het trio echter wel een contract en bracht in 1956 hun eerste drie singles uit, met wisselend succes en eind jaren ’50 kwam er een einde aan het bestaan van ‘The Rock And Roll Trio’.

Johnny en Dorsey Burnette stortten zich op het componeren van liedjes die daarna meestal door andere artiesten werden gezongen. De interesse voor hun songs nam exponentieel toe nadat ‘The Beatles’ twee van hun nummers hadden gecoverd: “Lonesome Tears In My Eyes” en “Honey Hush”. Ook ‘The Yardbirds’ met Jimmy Page en Jeff Back nog in de originele bezetting maakten hun versie van de ‘Burnette’-songs “The Train Kept Rollin’” en “Stroll On”.

Op het door ‘Atomicat Records’ uitgebrachte verzamelalbum “The Johnny And Dorsey Burnette Songbook” werden dertig nummers samengebracht die door één van de broers of door hen samen werden gecomponeerd en die haast allemaal door andere artiesten werden gezongen. Zo krijgen we vertolkingen aangeboden van ‘Burnette’-songs door o.a. Ricky Nelson, Frankie Lymon, Gene Vincent, Sonny Anderson en Jerry Lee Lewis. Er is eveneens het zeldzame “Me And The Bear” dat door Johnny Burnette werd gezongen en waarop Eddie Cochran op gitaar meespeelt. Heel wat van de songs die de broers schreven werden in de voorbije vijftig jaar door allerlei grote artiesten gecoverd, zoals o.a. Waylon Jennings, Stevie Wonder, Glen Campbell en Jerry Lee Lewis, wat de kwaliteit en de kracht van deze nummers toch wel bewijst.

Johnny Burnette was de vader van countryrockzanger Rocky Burnette die in 1980 een hit scoorde met de song “Tired Of Toein’ The Line”. Hij stierf in augustus 1964 in een tragisch bootongeval in Clear Lake, Californië en Dorsey bleef alleen nummers schrijven en optreden tot hij in augustus 1979 stierf aan de gevolgen van een hartaanval. Dit verzamelalbum met dertig songs van de broers is dus wel degelijk een stevige brok rock’n’roll-muziekgeschiedenis die eigenlijk in uw platencollectie thuishoort.

(valsam)

 

 

TRACKLIST:
Johnny Garner: Kiss Me Sweet
Sonny James: Pure Love
Ricky Nelson: Don’t Leave Me
Jackie Walker: Good, Good Feelin’
Myron Lee: School’s Out
The Keil Isles: Little Too Much
Frankie Lymon: Waitin’ In School
Roy Brown: Be My Love Tonight
Sonny Anderson: Yes I’m Gonna Love You
Tommy Maris: Gonna Be Loved By You
Bobby Jay: Sweet Little Stranger
Deane Hawley: Boss Man
Los Zodiac: Bertha Lou
Nick Venet: Honey Baby
Gene Vincent: I’ve Got To Get You Yet
Ricky Nelson: One Of These Mornings
Little Tony And His Brothers: Believe What You Say
The Checkers: Blue Saturday
Sonny Anderson: Lonely Train
Roy Brown: Hip Shakin’ Baby
Bob Luman: Whenever You’re Ready
Jerry Lee Lewis: As Long As I Live
Rick Nelson: Gypsy Woman
Kay Barry: Here Comes That Feeling
Gene Vincent: My Heart
Johnny Burnette And The Rock ‘N’ Roll Trio: Lonesome Tears In My Eyes
Johnny Burnette With Eddie Cochran (Guitar): Me And The Bear
Dorsey Burnette: Let’s Fall In Love
The Burnette Brothers: Warm Love
The Fendermen: Can’t You Wait

Artiest info